Vita Akimova (©CEV)
Vita Akimova (©CEV)

Rusko odbojkaško čudo - Vita Akimova

Vreme čitanja: 2min | čet. 02.02.23. | 12:39

Retko se viđa ovako dominantna debitantska sezona u Ligi šampiona...

Reprezentativne selekcije Italije prošle godine su izdominirale u svim takmičenjima u mlađim kategorijama. Međutim, pitanje je da li bi sve zlatne medalje otišle na tu stranu da Rusiji nije zabranjeno učešće u međunarodnim takmičenjima. Zoran Terzić je preuzeo žensku seniorsku reprezentaciju zemlje koja ima ogroman odbojkaški potencijal. Mlade snage godinama unazad pokazuju neverovatnu dominaciju, o Arini Fedorovcevoj se već mnogo zna, a ove sezone je na evrosceni zasijala dve godine starija Vita Akimova.

Retko se viđa dominantna debitantska sezona poput njene u Ligi šampiona... Volero Le Kane je kolo pre kraja grupne faze obezbedio najmanje drugo mesto i prolazak u razigravanje, a imaće priliku i da se bori za direktan plasman u četvrtfinale u međusobnom okršaju sa Vero Volej Milanom. Najveće zasluge za sjajna evropska izdanja ekipe Milana Gršića sigurno da idu na račun Vite Akimove.

Izabrane vesti

Na debiju u Ligi šampiona mlada Ruskinja je protiv Albe Blaž prikazala fantastičnu partiju. Sa 43 poena vodila je tim do prve pobede! Videli su već u 1. kolu i ostali klubovi da će Akimova rušiti sve pred sobom. U narednoj rundi nanizala je 26 poena, ali nije uspela da donese trijumf francuskom klubu protiv Prometeja. Posle toga Volero je vezao dve pobede kod kuće - protiv Vero Volej Milana Akimova je imala 26 poena, a protiv Prometeja 25 za samo tri seta.

Ruskinja je prvi poenter elitnog takmičenja. Prosečno na pet mečeva beleži - 30,4 poena, a ukupno ima 152. Iza je ostavila Ebrar Karakurt sa 113, dok je trećeplasirana na toj listi srpska odbojkašice Jovana Brakočević Kancijan sa 97.

Kada se pogleda statistika uočljivo je da dobija baš veliki broj lopti i da je samo na jednoj utakmici imala preko 50 odsto prolaza, ali to ne umanjuje njeno umeće.

Pre nego što je stigla u Volero, Vita je igrala u Rusiji. Prvi odlazak u inostranstvo je nije uplašio, zablistala je čim je stigla...

Visoka je 197 centimetara, igra na poziciji korektora. Rođena je 16. jula 2002. godine, a odbojku je počela da trenira u drugom razredu osnovne škole.

"Uvek sam bila korektor. Bilo je trenutaka kada su treneri pokušavali da mi pronađu drugu ulogu, ali uvek sam se vraćala na korekciju", ispričala je jednom prilikom Akimova za sajt CEV.

UČINAK VITE AKIMOVE U LIGI ŠAMPIONA

Prvo kolo: Volero Le Kane - Alba Blaž 3:2 - 43 poena (napad 79-40, 51 odsto)

Drugo kolo: Prometej - Volero Le Kane 3:2 - 26 poena (56-21, 38 odsto)

Treće kolo: Volero Le Kane - Vero Volej Milano 3:2 - 26 poena (60-25, 42 odsto)

Četvrto kolo: Volero Le Kane - Prometej 3:0 - 25 poena (44-19, 43 odsto)

Peto kolo: Alba Blaž - Volero Le Kane 1:3 - 32 poena (64-31, 48 odsto)


tagovi

CEV Liga šampionaVita AkimovaŽOK Volero Le KaneArina Fedorovceva

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara